Onze ontwerper 10 jaar bij KOP!

Rick Westenenk
01-09-2021

Al 10 jaar bij KOP! Wessel werkt inmiddels al meer dan 10 jaar bij KOP. Zo is hij in 2010 begonnen als stagiair en is hij inmiddels teamleider van de studio. Met zijn creativiteit weet hij van elk ontwerp iets unieks te maken. Van standontwerp tot een echte experience of van interieurontwerp tot winkelinrichting. Met Wessel zijn oog voor detail zorgt hij ervoor dat niets (maar dan ook écht niets) aan het toeval wordt overgelaten. 

 

Wessel achter bureau-min-min-1

 

Hoe het allemaal begon:

In het laatste jaar van mijn opleiding aan het Cibap kwam ik in mijn zoektocht naar een stage KOPexpo tegen. Omdat er al iemand was aangenomen om mee te draaien met het studioteam ben ik de werkplaats ingegaan tijdens mijn stage. Van stand onderdelen schuren tot aan het opbouwen van de stand zelf, alles kwam voorbij. Ik heb door eerst het hele proces mee te maken in de werkplaats ontzettend veel kennis opgedaan. Doordat het werk wat ik deed goed ging, bood Marius mij tijdens de opbouw van een beurs in Parijs aan om een keer mee te lopen met de studio. Daar zei ik natuurlijk direct ‘ja!’ op. Zo ben ik met mijn eigen laptop bij de studio aangeschoven en eigenlijk nooit meer weggegaan.

 

Wessel bij KOP-min

 

Werken bij KOP. Wat spreekt je daarin het meest aan? 

Met stipt op 1: ontwerpen. Eigenlijk maakt het mij niet uit wat ik ontwerp. Als ik maar kan ontwerpen! Het leuke aan dat ik bij KOP kwam werken is dat ik grafisch en ruimtelijke vormgeving met elkaar kon combineren, dus niet alleen de stands in 3D ontwerpen, maar ook bijvoorbeeld het ontwerp van het printwerk die in de stand terecht kwamen. Kleine stands vind ik vaak tof om te ontwerpen omdat ik dan heel gedetailleerd te werk kan gaan. Ook is geen één klant hetzelfde waardoor ik steeds iets anders kan ontwerpen, wat het werk heel afwisselend maakt.

 

Welke skills heb je hier vooral voor nodig? 

Wat je voornamelijk nodig hebt is creativiteit, technisch inzicht, stressbestendigheid en je moet secuur zijn. Daarnaast is het van belang dat je wat verder kan kijken dan alleen het ontwerp zelf. Hoe onderdelen bedacht en uitgewerkt zijn, alles heeft een reden en moet goed onderbouwd zijn. Als teamleider moet je natuurlijk ook het overzicht kunnen bewaren, aandacht hebben voor details en zaken en mensen met elkaar kunnen verbinden. En het is natuurlijk ook wel handig als je 3D kan tekenen!

 

Wessel achter bureau design-min

 

Het creatieve ontwerpproces

Voor het maken van een ontwerp doe ik veel inspiratie op door om me heen te kijken. Verder haal ik inspiratie uit boeken, van tv, ik hou de trends in de gaten en ik kijk naar welke trends er in de toekomst voorbij gaan komen. In het begin van een ontwerpproces ben ik altijd in strijd met mezelf. De ene keer kost het meer moeite om een goed concept te verzinnen dan de andere keer. Uiteindelijk komt er altijd wat moois uit. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te luisteren naar wat de klant wil en gooi er dan wat extra jus overheen. Zo voldoe ik niet alleen aan de verwachting van de klant maar is de klant ook altijd verast. Het leukst vind ik als een klant positief is en weer specifiek voor KOP kiest. Iedere keer stop je toch wat van jezelf in een stand, een soort eigen handtekening. Als de klant dan opnieuw voor ons kiest, is deze waardering extra fijn.

 

Favoriete standontwerp 

Er zijn zo veel stands op mijn pad gekomen dat het lastig is om één project uit te kiezen. Er is wel een stand waar ik erg trots op ben en dat is de stand van Honda. Als KOP werken we al vele jaren met Honda. Dit was de eerste keer dat ik bij een groot project zoals dit verantwoordelijk was voor het ontwerp. Toen de stand ook nog eens super positief ontvangen werd, kon ik alleen nog maar trotser zijn. 

 

Honda KOPexpo-min

 

Je werkt nu 10 jaar bij KOP, wat is er door de tijd heen veranderd?

De basis bij KOP is door de jaren heen hetzelfde gebleven. Marius heeft ervoor gezorgd dat we altijd dezelfde visie hebben behouden. Zoals net even dat stapje extra zetten en altijd ervoor zorgen dat de doelgroep helder is. Tuurlijk zijn we door de jaren heen heel erg gegroeid, toen ik begon bij KOP werkte we met een man of 7, nu zijn dat er zo'n 35. Inmiddels heeft iedereen zijn of haar eigen kwaliteit binnen de organisatie. Waar ik 10 jaar geleden met veel andere werkzaamheden bezig was, kan ik mij nu volledig richten op ontwerpen omdat anderen deze werkzaamheden hebben overgenomen. Hierdoor heb ik nog meer ruimte gekregen voor creativiteit. We zijn natuurlijk niet alleen gegroeid in personeel maar ook op professioneel gebied. De uitstraling van het pand, de uitstraling van wie we zijn als KOP, onze uitingen, het bedrijfsproces, een uitgefilterde doelgroep en noem maar op! 

 

Je werkt er bijna het langst van iedereen, hoe zou je KOP omschrijven?

KOP is een bedrijf vol met jonge gedreven mensen. We werken procesmatig, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt. Dit maakt ook dat we vanuit één team echt super veel kunnen. Zo hebben we bijna niemand anders nodig om iets neer te zetten omdat we alle facetten in huis hebben. Zo hebben we afgelopen 1,5 jaar Dutch Luxury Garden Concepts met het team opgezet. Doordat we alle kennis en kwaliteiten als een team hebben, maakt het niet uit wat we doen. We zorgen ervoor dat het van de grond komt op een manier dat het ook echt staat. Één van de grootste redenen waarom KOP een goed lopend bedrijf is.

 

Ben je benieuwd naar alle mensen achter KOP? Bekijk onze teampagina en lees alles over onze knappe KOPpen! Wil je graag meer informatie over standbouw ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang een update als wij een iets nieuws plaatsen.

Rick Westenenk
Door Rick Westenenk

Ook interessant voor jou