Kijk mee met de opbouw Webwinkel Vakdagen met content marketeer Rick

Rick Westenenk
29-07-2022

Als content marketeer voor KOP ben ik verantwoordelijk voor het plannen, creëren en delen van waardevolle content. Meestal zie ik de ontwerpen voorbijkomen op kantoor en daarna krijg ik de complete stands voor mijn lens op de beurs. Geweldige beursconcepten, maar hoe werkt het proces van ontwerp naar eindresultaat nu precies? Vandaar mijn besluit om een paar dagen mee te lopen met de opbouw voor de Webwinkel Vakdagen

 

Rick bij KOPexpo auto

 

Wie is Rick?

Geen dag is hetzelfde als content marketeer. Regelmatig schiet en verzamel ik daarom foto’s en video’s van stands, beurzen, partners, samenwerkingen en kantoorperikelen. Waarna ik er blogs, story’s, interviews en social posts van maak. Ik doe geen stap terug voor een vreemde of spannende uitdaging, daardoor blijft het werk leuk en inspirerend. Wil je meer weten over mij? Check mijn teampagina. Benieuwd hoe de Webwinkel Vakdagen me zijn verlopen? Lees dan verder.

 

Dag 1

04:00 uur - De wekker gaat

Wakker worden! Ik heb vooraf geen rekening gehouden dat ik zo vroeg klaar moet staan. Mijn gebruikelijke werkdag begint om 8 uur, nu is mijn starttijd om 6 uur bij de Jaarbeurs in Utrecht. Aangezien ik vanaf het begin alles mee wil maken, betekent dat om 5 uur in de vrachtwagen vertrekken vanaf de werkplaats. Dus; 4 uur de wekker!

De vier verschillende beursconcepten passen niet samen in één vrachtwagen. Twee vrachtwagens tot de nok gevuld met houten muren, opvallende constructies, signing, gereedschap en planten. Ieder stand design is gemaakt voor een specifieke plek. Het is niet zo dat iedereen op de dag zelf een plekje toegewezen krijgt. Als dit zo zou zijn, dan wordt het één grote chaos.

 

Het uitpakken van de KOPexpo vrachtwagen tijdens de Webwinkel Vakdagen

 
07:00 uur - Geen content maar handen uit de mouwen

Tijdens de eerste momenten op de beursvloer is er weinig content te schieten. Iedereen is bezig het skelet van de stand neer te zetten: ophogen van standvloeren, waar de elektra moet komen en uiteindelijk ook het neerzetten van wanden. Alles gaat volgens de bouwtekening, zodat het eindresultaat daadwerkelijk wordt zoals de ontwerptekening. Bij het leggen van deze basis kan ik meehelpen. Muren omhooghouden, vloerplaten slepen of tussendoor een kop koffie halen. Alles pak ik aan, zodat ik toch het gevoel heb dat ik écht kan helpen. 

Na de basis is het tijd voor de aankleding van de stand. Het grootste deel van de tijd help ik mee bij de opbouw van de stand van de Rabobank. Een kleine, maar technische stand met veel verschillende details. “Rails” van houten balken, houtvloer in verschillende vormen, veel planten hangend in een koof en een moswand. Een indrukwekkend en duurzaam stand design. Van tevoren passen collega's in de werkplaats alles in elkaars, zodat de opbouwploeg tegen weinig problemen aanloopt.

 

13:00 uur - Aanpakken van kleine foutjes

Na koffie en een broodje kunnen we door met het vormgeven van de stand. De opbouw verloopt soepel, toch lopen we tegen een klein probleem aan. Zo is de verkeerde lichtbak met het logo van de Rabobank ingepakt. Gelukkig staat het ophangen van deze lichtbak pas morgen op de planning en kan een collega deze meenemen vanaf de werkplaats.

Tussendoor maak ik nog een aantal foto’s en video’s om te laten zien hoe we stappen maken. Niet alles is even interessant om te laten zien, dus moet ik keuzes maken. Ik kom erachter dat bij standbouw de stand er pas uitziet als het plaatje op het eind van het proces. Vaak staan er nog dozen, kisten, beschermend materiaal of collega's in de stand. Niet echt mooi voor op de foto.

 

de KOPcrew is bezig met de opbouw van de stand van SendCloud tijdens de Webwinkel Vakdagen

 
20:00 uur - Gereedschap neer

Dag één is voorbij en de stands beginnen vorm te krijgen. Ik ben moe na een dag hard werken. Om 4 uur opstaan helpt natuurlijk niet mee. Gelukkig is het hotel vlakbij en kan ik na een bord pasta en een biertje zo m’n bed induiken.

 

Dag 2

08:00 uur - Het fijnere werk kan beginnen

De beurshal begint steeds voller te raken met grote stands. Het blijft een reilen en zeilen van standbouwers en leveranciers. Dit is een dag van finishing touches. Als content marketeer zie je de logica van een goede compositie in. De details zijn eenvoudig te begrijpen. Hierdoor kan ik met dit fijnere werk zeker mijn steentje bijdragen.

Deze details maken het succes van de stand. Hierdoor krijgt de stand zijn eigen persoonlijkheid. Belettering, logo’s en de algehele uitstraling. Bij SendCloud bijvoorbeeld komt er achter de balie een kast waarop hun partners uitgelicht zijn op verschillende manieren. Leadinfo heeft juist die “tech” uitstraling gekregen door alles strak en clean te houden, zonder te veel poespas.

 

13:00 uur – aansluiten, poetsen en stofzuigen

We maken de stands totaal gebruiksklaar voor onze klanten. Koelkasten, koffieautomaten, en beeldschermen sluiten mijn collega’s aan en ik loop rond met een bezem en schoonmaakdoek. Het zitmeubilair krijgt een plek, de laatste uithangbordjes plaatsen we in het zicht en we zuigen de laatste rommeltjes van de vloer. Nu ziet de stand er pas uit zoals ik gewend ben van de foto’s.

 

De vier stands gerealiseerd door KOPexpo tijdens de Webwinkel Vakdagen. De stands: SendCloud, Mollie Payments, Rabobank B2B en Lead Info

 
17:00 uur – Een vlugge story van het eindresultaat

De opbouw zit erop. Het is nu taak aan onze projectmanager om de stand op te leveren aan de klanten. Ik kan ondertussen foto’s en video’s maken van de uiteindelijke stands. Met een snelle montage vanaf mijn telefoon, kan ik er een vlugge story voor Instagram van maken. De overige foto’s gebruik ik als extra’s voor terug op kantoor. Hiermee vul ik de project pagina van KOP weer aan, maar kan ik ook deze blog voorzien van passend beeldmateriaal.

Vlak voordat ik wegga, neem ik nog contact op met de standfotograaf die ik ingehuurd heb. Hij maakt de professionele foto’s als er niemand meer in de beurshal aanwezig is. Nu ik weet hoe de stands eruit zien, kan ik hem extra instructies geven hoe ik de stands graag op de foto wil hebben. Zo weet ik zeker dat ik het juiste beeldmateriaal van hem binnenkrijg.

 

Content Marketeer Rick van KOPexpo met twee duimen omhoog voor de stand van SendCloud tijdens de Webwinkel Vakdagen

 

Respect voor mijn collega’s in de standbouw

Dit is de laatste opbouwdag van de eerste seizoenspiek van 2022. Ik vind het fantastisch om dit mee te maken vanuit een ander perspectief. Je krijgt hierdoor veel respect voor de mannen die hard werken tijdens de piekperiodes om van ieder beursconcept een succes te maken. Zij zorgen ervoor dat de stand daadwerkelijk op de plek komt te staan, terwijl ik vanachter mijn computer altijd vanaf de zijlijn meekijk. Voor mij is het nu taak om al het geschoten materiaal te ordenen en daar gave, leuke en informatieve content mee te maken. Eén ding zeker: ik heb in ieder geval genoeg materiaal om uit te kiezen.

Vond je dit artikel interessant?

Laat je e-mail achter en ontvang een update als wij een iets nieuws plaatsen.

Rick Westenenk
Door Rick Westenenk

Ook interessant voor jou